Индия е в готовност за Съвета за сигурност на ООН и засилва своята дипломатическа мисия в Ню Йорк

Индия, избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН , поема мисияти си през януари 2021 г.

Шишир Гупта
Hindustan Times, New Delhi

https://www.hindustantimes.com/india-news/india-gets-ready-for-unsc-role-boosts-diplomatic-strength-at-new-york/story-SSms8I2Ka8931jvUmYL9BP.html?fbclid=IwAR1-4ZvCojdcLkjAxzP901WaqHluM4xuAirMKkoFwfqGRIQvXAxrWxSi5T0

Prime Minister Narendra Modi has cleared the plan to upgrade the office of India’s Permanent Representative to United Nations

Индия реши да повиши дипломатическото си присъствие в ООН при подготовката за поемане на длъжността като непостоянен член на Съвета за сигурност през януари 2021 г. , като включи допълнителен заместник постоянен представител (DPR) и съветник, назначен за решаване на въпросите по сигурността. Министърът на външните работи Subrahmanyam Jaishankar лично ще преразглежда позицията на Индия в Съвета за сигурност на ООН всеки месец.

Според South Block, R Ravindran, партиен служител от Индийската външна служба от 1999 г., командирован като съвместен секретар (Централна и Западна Африка), ще се присъедини към равен еквивалент на DPR в Постоянната мисия на Индия към ООН в Ню Йорк. Пратик Матур, служител на IFS от 2007 г. и заместник-секретар (РМО), ще се присъедини като съветник.

Докато мисията вече се ръководи от TS Tirumurti и има Nagaraj Naidu като DPR, двамата офицери ще се присъединят към групата преди 75-ото Общо събрание на ООН да се открие на 15 септември 2020. Подготвителната работа за новите непостоянни членове започва месеци преди официалното присъединяване към Съвета за сигурност на ООН.

Равиндран беше служил в UNPR при Hardeep Singh Puri, сега министър на гражданската авиация, градското развитие и търговията, който ръководеше мисията, когато Индия беше непостоянен член през 2011-2012.

Премиерът Нарендра Моди разясни индийския подход в Съвета за сигурност на ООН, описвайки го като „5S“ или Саман (уважение), Самвад (диалог), Сахиог (сътрудничество), Шанти (глобален мир) и Самриди (глобален просперитет) с обща цел на „Нова ориентация на реформирана многостранна система.“

Докато Индия получи 184 от 192 валидни гласа, подадени за мястото й в ООН, номерата на гласовете изненадаха Ню Делхи, тъй като противниците на Индия, особено Пакистан, Турция, Малайзия и подкрепена от приятеля по времето на Исламабад, Китай, проведоха пъстра кампания, насочена към Индия заради отмяната на член 370 в Кашмир.

„Нашето разбиране е, че Индия получи тези много гласове, тъй като силите й се изправиха пред Китай в Галуан в Източен Ладак през юни. Въпреки че са нужни само 129 гласа, Индия получи допълнителни гласове за капацитета да се бори за своята територия “, заяви висш държавен служител.

Това беше препратка към насилствената свада, която се проведе в Галуан на 15 юни, в която индийски войници се бориха срещу китайските войски. Индия загуби 20 мъже в схватката, а Китай претърпя неопределен брой жертви.

Но дипломатите подчертават, че докато Ню Делхи се подготвя да играе конструктивна роля в СС на ООН, все още чака да стане постоянен член 75 години след основаването на световната организация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *