Индийският океан се затопля с безпрецедентна скорост: Ето как учените използват данните от земетресенията, за да наблюдават тази промяна

Океаните се затоплят, тъй като задържат 95% от топлината, уловена на Земята поради емисиите на парникови газове като въглероден диоксид

Индийският океан също е повлиян от феномена и скоростта на нагряването на океана е нараснала значително. Участък с дължина 3000 километра в екваториалния Източен Индийски океан регистрира колебания в температурата, а колебанията между 2005 и 2016 г. показват тенденция, че затоплянето значително надвишава прогнозите. Учени от Калифорнийския технологичен институт (Калтех) в САЩ са измислили начин да картографират промяната в температурата на океана. Според учените, анализът на звука от земетресенията на морското дъно може да помогне да се определи скоростта, с която Индийският океан се затопля.

Проучването подчерта, че за изучаване на земетресенията те ще наблюдават подводните звуци на земетресението. Трябва да се отбележи, че подводните земетресения са мощни и земетресението притежава способността да пътува на големи разстояния, тъй като не отслабва лесно. Според доклада, когато се случи земетресение под океана, енергията пътува през земята. Има обаче част от тази енергия, която се предава във водата под формата на звук. Подобно на сеизмичните вълни, звуковите вълни също „се разпространяват навън от епицентъра на земетресението“, се казва в доклада. Но скоростта на звуковите вълни е много по-ниска в сравнение със сеизмичните вълни. Сега въпросът е как звуковите вълни ще помогнат да се определи промяната в температурата на Индийския океан.

Температурата на водата влияе върху скоростта на звуковите вълни във водата. С повишаване температура на водата скоростта на звуковите вълни също ще се увеличи. Това ще позволи на учените да изследват повишаването на температурата на водата. Освен това, „земетресенията, които се случват многократно на едно и също място“, ще предоставят повече информация за затоплянето на океанската вода.

Този метод ще даде на учените относително евтина техника за наблюдение на температурата на водата в океаните по целия свят. Междувременно една оценка показва, че Индийският океан се затопля със 70 процента повече от това, което се е смятало, но това не може да се направи като незабавно заключение. За повече сигурност относно скоростта на промяна в температурата на океана ще са необходими повече изследвания и анализи.

По материал на FinancialExpress

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *