За 74-ти път Индия празнува своята Независимост

На утрешия ден 15 август, когато ние почитаме празника Успение Богородично, индийският народ празнува своята Независимост.

По случай големия ден по инициатива на фондация Девам – индо-българско общество за изкуство и култура, днес 14 август от 16.30 часа ще се проведе УЕБИНАР между представители на индийската общност и техни български приятели. Можете да се включите в Уебинара чрез линка по-долу

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdevam.my.webex.com%2Fdevam.my%2Fj.php%3FMTID%3Dm82f845de7884404e25d3adc96c5ac482%26fbclid%3DIwAR3dezZNcAWD7_oAuAT6-grl9L-ZgpZShkSVul4vpiS0CidEzjiYKZmay_s&h=AT2cxQneAxDcnC3JcnbTA4AFgbyvcI7cwUuljEsafxdoQUBGdjp7ld6fWajIGHYn2ne_Rw9R5gt-mBEN9kngaXr9ZQZvxBcoVy4LRGLZKdMWmeoHoyrV5gxSMVMzpkolbB9q

Денят на независимостта бележи края на британското управление през 1947 г. и установяването на свободна и независима индийска нация. Той отбелязва и годишнината от разделянето на субконтинента в две държави, Индия и Пакистан, станало в полунощ на 14–15 август 1947 г. (В Пакистан Денят на независимостта се отбелязва на 14 август).

Британското управление в Индия започва през 1757 г., когато след победата на Великобритания в битката при Плейси Английската източноиндийска компания започва да упражнява контрол над страната. Тя управлява Индия в продължение на 100 години, докато не бъде заменена от прякото британско управление (често наричано британския радж), вследствие на индийския бунт през 1857–58. Индийското движение за независимост започва през Първата световна война и се ръководи от Мохандас К. Ганди, който се застъпва за мирен и ненасилен край на британското управление.

Денят на независимостта се отбелязва в цяла Индия с церемонии по издигане на знаме, публични паради и пеене на индийския национален химн. Освен това в столиците на държавата се организират различни културни програми. След като премиерът участва в церемонията по издигане на знамето на историческия паметник на Червения форт в Олд Делхи, настъпва парад с членове на въоръжените сили и полицията. Тогава министър-председателят прави телевизионно обръщение към страната, като разказва за основните постижения на Индия през предходната година и очертава бъдещите предизвикателства и цели. Полетът на хвърчила също се е превърнал в традиция за Деня на независимостта, като хвърчила с различни размери, форми и цветове изпълват небето. Освен това, в чест на деня, правителствените служби в Ню Делхи остават осветени през целия празник, въпреки че са затворени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *