Дълбоката икономическа рецесия на Обединеното кралство може да повлияе и на икономиката на Индия

Обединеното кралство е основен пазар на индийското облекло, обувки, ядрени реактори, машини, желязо, стомана и фармацевтични продукти.

По материал на https://www.financialexpress.com/economy/uks-deep-economic-recession-may-send-strong-global-headwinds-to-india-bilateral-trade-relations/2052895/?fbclid=IwAR12UtxZicvP07GeVlh5ffi-qows4-Q1dvyAxRaP6kZtkJSxJycmeYr1pTA

Навлизащата официално дълбока рецесия в Обединеното кралство е лоша новина не само за островната държава, но и за Индия, която може да пострада от икономическата криза, обхванала един от основните й търговски партньори. Обединеното кралство отчете огромен икономически спад, като БВП се сви с 20.4% през първото тримесечие на финансовата 2020-21. Това е най-големият тримесечен спад в Обединеното кралство и вторият поред, който официално отвежда страната в рецесия. В ерата на глобализацията рецесията на Обединеното кралство може да повее и към Индия, двете държави споделят търговски отношения от над 15 милиарда долара годишно.

Делът на износа на Индия към Великобритания е почти двойно по-голям от дела на вноса, който има с английската нация. Индия изнася стоки на стойност 8,7 милиарда долара за Обединеното кралство през последния фискал, което е 2,7 на сто от общия износ на Индия, според Министерството на търговията. Индия обаче внесе стоки на стойност 6,7 милиарда долара, което е само 1,4 на сто от общия внос на Индия.

Икономиката на Обединеното кралство е пострадала повече от която и да е голяма европейска държава по време на блокацията, поради коронавируса, тласкайки страната към първата си рецесия от 2009 г. Освен това е имало огромна загуба на работни места и се очакват още икономически спадове. Междувременно Обединеното кралство и Индия напоследък призоваха за по-задълбочени търговски отношения на срещата на високо равнище на кабинета, проведена миналия месец. И двете държави се споразумяха да проучат възможностите за разширяване и задълбочаване на двустранните търговски отношения, включително засилено търговско партньорство като първа стъпка към по-широка пътна карта.

Сингапур, който е друг основен търговски партньор на Индия с търговски отношения от 23 милиарда долара годишно и включва 3 на сто от общата търговия на Индия, също се намира в рецесията. БВП на Сингапур спадна рекордните 42,9% на годишна база през второто тримесечие на тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *