Вчера, 15 август, се навършиха 75 години от провъзгласяването на Индия за свободна и независима страна през 1947 г.

От клуб „Приятели на Индия“

Ти си владетел на умовете на всички човеци,стопанино на съдбините на Индия.Твоето име повдига сърцатана Пенджаб, Синд, Гуджарат и Маращра,на Ориса, земята на дравидите и Бенгал.

То кънти по билата на Виндхя и Хималаите,прелива се в музиката на Джамна и Ганги ечи във вълните на Индийския океан.

На теб пеят те благослов и възхвала,стопанино на съдбините на Индия.Победа, победа, победа за теб!

Ден и нощ гласът ти прелита от земя на земя,край престола ти свиква индуси, будисти, сикхи и джайни,парси, мюсюлмани и християни.

На твоя олтар Изток и Запад принасят дарения,за да ги вплетат във венеца на любовта.Ти сбираш сърцата на всички народив съзвучието на един неразделен живот,стопанино на съдбините на Индия.Победа, победа, победа за теб!Вечни колесничарю, ти караш човешката историяпо пътя, изрит от възходи и падения на народите.Сред смут и ужас тръбата ти ечи,за да вдигне ония, дето са клюмнали и отчаяни,да поведе всички хора по техните друмина подвиг и поклонение,стопанино на съдбините на Индия.

Победа, победа, победа за теб!

Когато безкрайната страшна нощ беше душна от мраки страната лежеше скована и неподвижна,ръцете на твоята майчица я прегърнаха,твоите бдящи очи се сведоха над лицето й,додето тя се отърси от всички жестоки кошмари,смазали нейния дух,стопанино на съдбините на Индия.

Победа, победа, победа за теб!

Разсъмва се вече и слънцето грейва на Изток,запяват птици, ветрецът на утрото буди един нов живот.От златния блясък на твоята обич докосната,Индия се разсънва и скланя глава пред нозете ти,царю на царете,стопанино на съдбините на Индия.

Победа, победа, победа за теб!

Превод: Александър ШурбановСветилник 9, 2007 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *